Recept na vítěznou bábovku

přidáno: 20. 6. 2016 23:41, autor: Jiří Nevěřil
Pistáciová bábovka s citrónovo-smetanovým krémem z mascarpone

Těsto
• 6 vajec
• 250 g cukru krystal
• 250 ml rostlinného oleje
• 150 ml vlažné vody
• 250 g polohrubé mouky
• 15 g kypřicího prášku do pečiva
• 100 g mix pistácií a kešu
• máslo (na vymazání)

Krém
• 250 g mascarpone
• 300 g sýr Lučina (Palouček)
• 2 lžíce cukru moučka
• citronová kůra

Postup
V míse nejprve ušleháme z bílků tuhý sníh. V robotu ušleháme žloutky s cukrem, postupně zašleháváme olej. Zpomalíme otáčky a přilijeme vodu. Robota vypneme a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Promícháme a přisypeme nahrubo nakrájené pistácie (asi 50 g). Nakonec stěrkou opatrně vmícháme sníh z bílků. Připravené těsto nalijeme do máslem vymazané formy a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut.
V robotu smícháme mascarpone, sýr s cukrem a citronovou kůrou.

Bábovka s mascarpone
Upečenou bábovku uprostřed rozřízneme. Spodní korpus potřeme krémem. Překryjeme horní částí korpusu a celou bábovku potřeme zbylým krémem. Ten poté ozdobíme zbytkem nahrubo nakrájených pistácií.
Comments