Vítězný štrúdl

přidáno: 17. 6. 2014 11:35, autor: Zuzana Nevěřilová   [ aktualizováno 17. 6. 2014 12:27 ]
Pro zájemce uveřejňujeme recept na reveňový závin (po rakousku rebarborový štrúdl) s vanilkovou pěnou (po světovu vanilkovou mousse), který vyhrál letošní gastronomickou soutěž. Rebarbora v Obřanech i Maloměřicích bez problému roste, jen pozor při sklizni: kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové by se neměla sklízet po svatém Janu.

Rebarborový štrúdl (reveňový závin) s vanilkovou pěnou

Tažené těsto

250 g hladké mouky
1 lžíce octa nebo citronové šťávy
špetka soli
2 lžíce tuku (oleje nebo másla)
vlažná voda podle potřeby

Ingredience spojíme a pilně propracováváme buď ručně, nebo strojně. Těsto musí být lesklé nelepivé a o něco volnější než nudlové. Poté přikryjeme těsto nahřátým kastrůlkem a necháme asi půl hodiny odpočívat.

Rebarborová nádivka

1 kg rebarbory
cukr podle kyselosti rebarbory
asi 40 g maizeny nebo pudingového prášku
 
Rebarboru podle potřeby oloupeme, nakrájíme na asi 3 cm dlouhé kousky a trochu povaříme s cukrem. Podle potřeby zahustíme škrobem - přidáme rozmíchaný v trošce vody a necháme přejít var.

Odpočaté těsto rozdělíme na dva nestejné díly v poměru 2:3. Větší díl rozválíme a rozválený vytahujeme rukama od prostředka směrem ke krajům. Těsto by se nemělo lepit, a proto na válení i na vytahování použijeme co nejméně mouky. Těsto vytáhneme na obdélník velikosti velké utěrky, na kterou je umístíme. Mělo by být tak tenké, aby vzor utěrky byl viditelný přes těsto. Silné okraje těsta odkrojíme a přidáme k menšímu dílu těsta, se kterým následně postupujeme stejně. Na utěrce těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhaným perníkem (nebo opraženou strouhankou). Potom naneseme prochladlou náplň a pomocí utěrky těsto svineme. (Účelné je skončit s náplní cca 3 cm od konce, aby šlo těsto pěkně svinout). Založíme okraje a těsto přeneseme na máslem vymazaný plech spojem dolů. To je jediná obtížná část celého posutpu. Při asi 170° C pečeme asi 35 až 40 minut. Jednou až dvakrát během pečení a také po vytažení z trouby štrůdl potřeme máslem. Potom pocukrujeme.

Vanilková pěna

250 g mascarpone
150 g šlehačky
cukr podle chuti
vanilka
citronová kůra a šťáva
2 plátky želatiny

Do mascarpone přidáme citronovou šťávu a kůru, vanilku, cukr podle potřeby a vyšleháme. Želatinu rozpustíme v trošce vody. Do rozpuštěné želatiny vmícháme část našlehané pěny, dobře promícháme, přidáme zbytek pěny a ušlehanou šlehačku a vše zlehka promíchámne. Pěnu necháme vychladit.

Můžeme podávat ke štrůdlu: cílem je dosáhnout harmonie vyvážením nakyslé chuti závinu sladkou chutí aromatické pěny.
Autorkou receptu (kromě taženého těsta) je Alena Popelková.
Comments