Minulé ObrFesty‎ > ‎ObrFest 2013‎ > ‎

1. ročník gastronomické soutěže

Fazuláči a čučkaři


Možná jste četli tu mírně košilatou story o Maloměřičácích a Obřaňácích a jejich věčné rivalitě. Popsal ji pan Vlasta Břicháček ve Zpravodaji MČ. Ale stručně: naše městská část je od počátku rozervána a segregována na základě preferovaných luštěnin: Maloměřičáci jsou čučkaři, Obřaňáci jsou fazuláči.

Historie naší MČ nás inspirovala k vyhlášení gastronomické soutěže pro jedny či druhé luštěnináře. Luštěninovou příslušnost ke katastrálnímu území není nutné dodržovat, tj. i ten, kdo je z Obřan může připravit pokrm z čočky a naopak, Maloměřičan může použít fazole. Nejde sice o soutěž pro profesionály, nicméně pravidla jsme stanovili:


  1. Soutěžní úkol: Příprava minimálně 300 g studeného salátu, základní surovinou jsou různé druhy fazolí či čočky.
  2. Spotřební koš: Z uvedených surovin vyberte nejméně čtyři, které použijete do salátu. Všechny ostatní suroviny dodejte podle vlastní fantazie.
    Suroviny: cibule, pórek, hořčice, uzenina, kořenová zelenina, sterilované okurky, čerstvé bylinky, papriky, rajčata, olivový olej
  3. Kritéria hodnocení: chuť, vůně, vzhled, použití surovin ze spotřebního koše, nápaditost


Vzorky bude hodnotit porota složená převážně z účinkujících ObrFestu. Na odbornou stránku věci bude dohlížet Zdena Slaná, která se pohybuje v oboru gastronomie již 20 let. Kromě práce ve čtyřhvězdičkovém hotelu a účasti na soutěžích Gastro junior, Gastro Hradec, Grilmánie je důležité zmínit, že pracuje 13 let jako učitelka odborného výcviku na SŠPoS Charbulova v hotelu Continental.

Žádný z pořadatelů se soutěže nezúčastní. Vzorky převezme jeden z pořadatelů a označí je tak, aby byly pro porotu anonymní.

Příjem vzorků 15. 6. 2013 do 16 hodin v místě konání ObrFestu.




Porota vyhlásí tři nejlepší vzorky, vítězové obdrží balíčky, které věnují firmy 4Comfort, Pohádková pizzerie, Salon Factory, Morrows, Indies a restaurace U bílého beránka.

Ceny jsou nevymahatelné a nejedná se o veřejný příslib.