Minulé ObrFesty‎ > ‎ObrFest 2014‎ > ‎

2. ročník gastronomické soutěže

tentokrát na téma sladký závin


Záviny neboli štrúdly

Mohlo by se zdát, že není typičtějšího českého či moravského moučníku – v našich končinách se připravoval už za Rakouska-Uherska. Závin se údajně naučili Maďaři od Turků – mistrů v přípravě tenkého těsta. Stejně tak ho ale za „svůj“ považují Němci. Ať tak či onak, jeho tradiční podobu pak kuchařky postupem času obohatily o spoustu vynalézavých náplní. Z našich kuchyní voní obzvlášť na podzim, kdy jsou k dispozici jablka – nejčastější náplň rakousko-uherských štrúdlů.

Stejně jako všude na Moravě, i u nás v Obřanech a Maloměřicích se záviny či štrúdly pekly odnepaměti, a to s různými náplněmi, ale i z různých těst. Jsme si jistí, že letos ochutnáme spoustu různých náplní i těst. I když záviny mohou být výborné i ve slaném provedení, pro letošní ročník vyhlašujeme soutěžní úkol:

Příprava sladkého závinu – těsta i náplně mohou být různé, podmínkou je jen:

  • Využití domácích surovin: podporujeme náš region i lokální suroviny. Použijte ingredience z vlastních zdrojů i od místních pěstitelů či výrobců potravin (jablka či jiné ovoce, ořechy, oříšky, povidla, mák, tvaroh, vejce).
  • Ke každému výrobku přidejte seznam lokálních ingrediencí (např. tvaroh od farmáře z obce X, jablka vlastní, ořechy od souseda). Preferujeme vlastní potraviny, aby se z kulturní krajiny našeho regionu nestal divoký úhor. Dáváme přednost místním pěstitelům, aby měli šanci pěstovat dál.
  • Vzorek štrúdlu (4 porce) přineste na ObrFest a odevzdejte do 17 hodin.

Kritéria hodnocení: chuť, vůně, vzhled, pracnost, servis.

V loňském prvním ročníku nás překvapila nejen hojná účast, ale také snaha o krásné servírování a ozdobení soutěžního salátu. Budeme moc rádi, když se v tomto duch budete snažit i letos.


Zdena Slaná, hlavní porotce      















Pro výherce soutěže jsou připraveny hodnotné ceny, které věnovali naši sponzoři.

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.
Comments