Minulé ObrFesty‎ > ‎ObrFest 2016‎ > ‎

Gastronomická soutěž 2016

4. ročník gastronomické soutěže...

V loňském roce jsme si na Obrfestu pochutnali na domácích paštikách.

Letos volíme sladkou soutěžní variatu, a to:




Domácí bábovky


Bábovky jsou v české kuchyni jakýmsi sladkým základem. Nemají sice pevnost kamene nebo cementu, ba právě naopak, ale kapitola Moučníky v našich národních kuchařkách by bez nich nemohla existovat. Otevřete jakoukoli z nich a zavoní jich na vás desítky.

Historické prameny uvádějí, že první bábovka byla připravena v německém Lembergu už v 17. století, brzy se stala pochoutkou nejen na královském dvoře ve Francii, ale v průběhu 18. století se její obliba rozšířila do celé Evropy, Austrálie i Spojených států.

Snad nikde ale není tak hojně zastoupená jako v naší kuchyni – vždyť máme bábovky třené, kynuté, z těst světlých, tmavých, obohacených ořechy či mandlemi anebo rozinkami, mramorové, šlehačkové, ba i majonézové…


Soutěžním úkolem letošního ročníku Obrfestu bude tedy:

Příprava sladké domácí bábovky – druh těsta i použité ingredience jsou vaší volbou
  • Nenechejte si recept pro sebe a doneste jej sebou – přiložíme jej k prezentaci vaší bábovky na soutěžní stůl
  • Podmínkou je, aby bábovka byla celá – velikost formy neurčujeme, musí jí být ale dostatek pro všechny hodnotící členy komise :-)
  • Bonusem se může stát krásná forma a způsob servírování na výstavce, nejdůležitějším kritériem je ale CHUŤ bábovky
  • Své výrobky odevzdejte na Obrfestu nejpozději do 16.30 hodin

Zdena Slaná, hlavní porotce      















Pro výherce soutěže jsou připraveny hodnotné ceny, které věnovali naši sponzoři.

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky
a 1. náměstkyně primátora města Brna Kláry Liptákové.